Veelgestelde vragen
Hoeveel kost Xnapda?
Je hebt de keuze tussen een schoolabonnement voor twaalf maanden of een persoonlijk abonnement voor één, vier of twaalf maanden.
Hoe langer het abonnement duurt, hoe meer korting je op het abonnement krijgt.
Meer info over de tarieven, zie prijzen.
Hoe werkt een schoolabonnement?
Het schoolabonnement is een jaarabonnement voor de Xnapda-filmpjes van alle leerjaren. Er worden zes accounts gecreëerd via het e-mailadres van de zes leerjaren. Er is dus één account per leerjaar.
Indien er twee (parallel)leerkrachten lesgeven in één leerjaar, kunnen zij gebruik maken van hetzelfde account. Ook de zorgleerkracht kan met deze accounts aan de slag, alsook de leerlingen via hetzelfde netwerk, dus hetzelfde IP-adres van de school (pc, tablets, …).
Hoe werkt een persoonlijk abonnement?
Het persoonlijk abonnement is een abonnement voor één, vier of twaalf maanden. Hiermee krijg je toegang tot de Xnapda-filmpjes van één leerjaar. Er wordt één account gecreëerd via het e-mailadres van de gebruiker.
Dit is een strikt persoonlijk abonnement en mag dus niet doorgegeven worden.
Hoe zit dat juist met die restrictie op het gebruik van een account?
Wel, om het delen van accounts tegen te gaan, is het niet mogelijk om binnen eenzelfde account tegelijkertijd via verschillende netwerken (IP-adressen) toegang te krijgen tot het videoplatform.
Binnen hetzelfde netwerk kan je je account delen, bijvoorbeeld: een leerkracht van het 6de leerjaar kan binnen de school zijn account laten gebruiken door de zorgleerkracht of door zijn leerlingen op verschillende computers.
Kan ik meerdere persoonlijke abonnementen bestellen met één e-mailadres?
Dit is mogelijk bij de eerste bestelling. Let op: Je kan dan wel enkel voor andere leerjaren een extra persoonlijk abonnement bijkopen voor dezelfde periode.
Achteraf een extra persoonlijk abonnement bijkopen of een extra abonnement voor een andere periode, dan moet u registreren onder een ander e-mailadres.
Welke extra’s krijg je bij een schoolabonnement?
- Bij een schoolabonnement krijg je ook toegang tot de Funzone van filmpjes. Dit is bedoeld om leerlingen af en toe een pauze te gunnen tussen het leren door. Deze filmpjes bevatten bewegingstussendoortjes, raadsels, moppen, quizzen, ...
- Daarnaast krijg je toegang tot de wedstrijdpagina, waar geregeld nieuwe wedstrijden voor de leerkrachten en hun lagere schoolklassen gelanceerd worden. Je kan altijd deelnemen en kans maken op boekenpakketten, filmtickets, Xnapda-feestjes en nog veel meer … voor heel de klas!
Mag ik anderen gebruik laten maken van mijn particulier abonnement?
Nee. Het abonnement is strikt persoonlijk. Er staat trouwens een limiet op van IP-adressen die je kan gebruiken.
Gebruik door anderen is dus strafbaar, net zoals het kopiëren van de filmpjes, op welke manier dan ook.
Mag ik anderen gebruik laten maken van mijn schoolabonnement?
Neen. Het abonnement is strikt persoonlijk op naam van de school. De accounts mogen wel gebruikt worden door de parallelleerkracht of de zorgleerkracht.
De accountgegevens mogen niet meegegeven worden met de leerlingen voor thuisgebruik. Daarvoor moeten hun ouders een individueel abonnement kopen.
Is Xnapda een veilige website?
Ja, alle informatie betreffende de persoonsgegevens van de eindgebruiker (school en/of particulier) zijn beschermd. Meer info vind je in onze ‘Privacy Disclaimer’.
Is Xnapda ook voor kleuters?
Nee. Op dit moment nog niet, maar het is wel de bedoeling om hier in de toekomst mee te beginnen.
Horen de filmpjes bij een bepaalde handleiding?
Nee, ze zijn gemaakt onafhankelijk van de bestaande handleidingen. Ze passen eigenlijk bij alle handleidingen en alle manieren van lesgeven.
Wanneer er echter andere procedures gebruikt worden, bijvoorbeeld bij cijferen of splitsen bij hoofdrekenen, dan zijn er soms meerdere filmpjes gemaakt volgens de verschillende procedures, zodat je zeker een filmpje vindt dat past bij jouw manier van lesgeven.
Leer jij het toch op een totaal andere manier aan of heb je een foutje gevonden, laat het ons dan weten via de contactpagina.
Wat als ik het als leerkracht anders aanleer aan een leerling?
Wel, iedere leerkracht, school of handleiding heeft eigen manieren van leerstof aanbrengen.
De filmpjes zijn zo gemaakt dat ze methode-onafhankelijk kunnen gebruikt worden en dus eigenlijk voor iedere leerkracht passend zijn.
Zijn ze toch een beetje anders? Maak hier dan gebruik van om de andere oplossingswijze eens te bespreken met de leerlingen.
Of wijs ze er even op dat zij het nét iets anders moeten doen.
Is het verschil te groot, dan hebben we soms ook meerdere filmpjes gemaakt, waarin verschillende oplossingswijzen verwerkt zijn (bijvoorbeeld: cijferen).
Is jouw aanbreng echt helemaal anders, laat het ons dan weten via de contactpagina. Misschien kunnen we het filmpje aanpassen, zodat het aan jouw noden voldoet.
Bevat ieder leerjaar dezelfde filmpjes?
Nee, de filmpjes zijn gemaakt, specifiek gericht op de leerstof van dat leerjaar.
Wel zijn er ook een heleboel filmpjes, die als herhaling terugkomen in een volgend leerjaar of de leerjaren daarna. Op die manier zijn een deel van de filmpjes hetzelfde in bepaalde leerjaren.
Wat is de Funzone?
Naast de educatieve filmpjes worden ook heel korte filmpjes gemaakt met een hoog fungehalte om de leerlingen te helpen ontspannen tussen de verschillende lessen.
Dit zijn filmpjes in de vorm van bewegingstussendoortjes, moppen, raadsels, quizzen, ...
Voor wie zijn de wedstrijden bedoeld?
Er worden regelmatig wedstrijden georganiseerd voor abonnees. Die kan je terugvinden via de Win-pagina.
Er zijn twee soorten wedstrijden:
- Wedstrijden voor iedereen. Die zijn voor alle abonnees, die 18 jaar zijn of ouder.
- Wedstrijden voor leerkrachten en hun klassen. Die zijn voor de leerkracht om met zijn/haar klas deel te nemen om een prijs te winnen voor heel de klas.
Help, mijn leerlingen of kinderen snappen de inhoud van het filmpje niet zo goed! Wat nu?
Dat kan zeker gebeuren. Ieder kind is anders. Sommige leerlingen leren wat sneller, andere wat trager.
Om iedere leerling tegemoet te komen aan zijn noden, kan je:
- Het filmpje pauzeren om langer te kunnen nadenken.
- Extra vragen stellen bij sommige delen van het filmpje.
- Het filmpje enkele keren laten bekijken.
- Terugspoelen naar de moeilijke delen en extra uitleg geven.
- de leerinhoud eens laten uitleggen door een leeftijdsgenoot aan de hand van het filmpje.
Wat zijn de systeemvereisten om gebruik te kunnen maken van de filmpjes van Xnapda?
Een werkende internetverbinding en een up-to-date internetbrowser:
Google Chrome
Mozilla Firefox
Microsoft Edge
Internet Explorer versie 10 of hoger
Safari versie 8 of hoger